”Vi får följa ett projekt från början till slut”

Text: Sara Schedin    Foto: Kristofer Hedlund

Byggherrarna står på kö för att bygga i Upplands Väsby och utvecklingsprojekten är många. Peter Gidlund och Sara Agduhr Eronen berättar om hur det är att vara med och forma en expansiv kommun.

Upplands Väsby har cirka 43 000 invånare i dag och målet är att bli 63 000 år 2040. Här är det många spännande projekt på gång, till exempel Eds Allé, Fyrklövern och Väsby Entré, och som medarbetare får du vara med och utveckla Sveriges fjärde tätaste tätort. Att Upplands Väsby är så pass centraliserat var en av anledningarna till att gatuchefen Peter Gidlund lockades till kommunen.

– Jag arbetade först som konsult i fyra år men 2014 blev jag anställd som projektledare på kommunen. Jag hade jobbat mycket för Stockholms stad innan och tyckte att det var en fröjd att komma hit. Det är ett väldigt behagligt arbetsklimat här med bra sammanhållning. Vi har också korta beslutsvägar och stor beslutsfrihet under eget ansvar, säger Peter.

Sara Agduhr Eronen började arbeta på Upplands Väsby kommun förra året. I rollen som projektledare för infrastrukturprojekt är hon med på hela resan från detaljplan till färdigt bygge.

– Det är väldigt roligt att få följa ett projekt från början till slut. Du får arbeta väldigt brett och det är hela tiden ett förbättringsarbete som du får vara med i. Det är mycket sociala kontakter och eget ansvar, vilket passar mig väldigt bra. Samtidigt som det hela tiden finns stöd och kollegor att bolla saker med, säger Sara och fortsätter:

– Det som lockade mig hit var att få jobba mer med helheten. På min tidigare arbetsplats jobbade jag inriktat mot VA, men nu är jag även med inom gata och park. Det är också roligt att få vara med i samhällsbyggnadsprocessen. Det känns viktigt det vi gör. Vi bygger ju för att folk ska ha någonstans att bo och för att vi ska ha en bra infrastruktur.

Just nu arbetar Sara med infrastrukturen i Östra Frestaby där fyra byggherrar ska bygga 220 nya bostäder. Hon beskriver det som ett spännande område att bygga i, med svår geoteknik i form av en blandning av lös lera och bergspartier. För Peters del är det mycket fokus på olika typer av gatuinvesteringar och då framför allt åtgärder kopplade till cykling.

– Vi bygger många nya cykelbanor och rustar upp befintliga, vilket ligger väldigt rätt i tiden. Miljöarbetet är mycket viktigt för oss och vi är en av de första kommunerna i Sverige som miljöcertifierade all verksamhet. Vi jobbar även mycket med vår natur och har till exempel bildat ett naturreservat som vi sköter och tillgängliggör för allmänheten. Sedan har kommunen också gigantiska projekt som Fyrklövern och Väsby Entré på gång, där det kommer att byggas flera tusen nya bostäder i centrala Upplands Väsby. Så det är både stort och smått, förklarar Peter.


Företagsfakta

Upplands Väsby kommun har i dag över 43 500 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med sju minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet. I dag sker en stark inflyttning och Upplands Väsby växte 2015 mer än man gjort på 25 år. Hela kommunen är certifierad enligt ISO14001 och utsågs 2011 till Sveriges IT-kommun och 2013 till Sveriges miljöbästa kommun.

Här kan du läsa mer om Upplands Väsby Kommun

Related Posts

Forskning och innovation för vår digitala framtid
Ju svårare projekt desto bättre för Värmex
Nu ska Kronofogden IT-moderniseras