Spännande IT-utmaningar på Skatteverket

Text: Sara Schedin    Foto: Julia Sjöberg, Kristofer Hedlund

Efter att länge ha använt gammal beprövad teknik har Skatteverket nu tagit ett stort kliv in i digitaliseringen. På myndighetens IT-avdelning finns många möjligheter för den som söker spännande tekniska utmaningar.

På Skatteverket ser de digitaliseringsresan som myndigheten gett sig ut på som en förutsättning för att fortsätta att ha medborgarnas förtroende. Och det är medarbetarna på IT-avdelningen som är med och gör den resan möjlig. Vi träffade utvecklarna Klara Häggström och Johan Grundén samt IT-arkitekten Christofer Hiitti för att prata digitalisering och hur det är att komma in som junior på en stor myndighet.

– Jag började här direkt efter mitt examensarbete för två år sedan. Innan dess visste jag inte att Skatteverket hade en så stor IT-maskin med nära 800 medarbetare, men när jag väl började tänka på myndigheten som en potentiell arbetsgivare, insåg jag hur många spännande tekniska utmaningar den har. Det finns väldigt mycket kunskap här som är väldigt specifikt för Skatteverket och som tar ett tag att lära sig, säger Christofer och fortsätter:

– Min första roll var som backendutvecklare i Java, men redan från början var jag tydlig med att jag -ville bli IT-arkitekt och det var något Skatteverket uppmuntrade och hjälpte mig med.

Klara berättar att hon inte heller visste så mycket om Skatteverket som arbetsplats när hon sökte sig dit för ett och ett halvt år sedan. För henne var det utvecklingsmöjligheterna och inställningen att ha en god balans mellan arbete och fritid, som är en förutsättning för att må bra och göra ett bra jobb som avgjorde.

– Min chef är uppmärksam på att se vad jag vill och låter mig uppfylla mina mål, exempelvis genom att erbjuda mig att byta uppdrag för att få rätt utmaning och även ge mig stor möjlighet till löpande vidareutbildning.

För Johan, som började på Skatteverket i augusti förra året, var samarbetsandan som genomsyrar myndigheten och det stöd han fick av sina kollegor nyckeln till att han kunde utvecklas.

– Något som verkligen har underlättat för mig som junior är att vi har ett agilt arbetssätt där du arbetar nära en annan kollega med din uppgift. För varje sprint sätter vi upp mål som vi delar upp i olika aktiviteter som behöver genomföras för att uppnå de målen. Det har verkligen varit ett bra sätt för mig att lära av mina kollegor och dra nytta av deras erfarenheter. Under min tid här har jag också uppmuntrats att prova olika sorters arbetsuppgifter inom ramen för projektet för att hitta det jag tycker är roligast.

Johan Grundén, SkatteverketJohan Grundén, Utvecklare på Skatteverket

Ett av Skatteverkets viktigaste uppdrag är att förenkla för företag och privatpersoner. Att skapa och erbjuda öppna API:er är en förutsättning för att kunna åstadkomma integrerade tjänster och i förlängningen digitaliserade informationskedjor.

Kompetensutveckling med hjälp av Hackaton

På Skatteverkets webbplats hittar programvaruutvecklare information om myndighetens öppna data och regelverk som påverkar tekniska lösningar. Men det finns mer att göra på det här området för att forma nya tjänster. I år var det till exempel rekordmånga (5,6 miljoner -personer) som deklarerade elektroniskt. Kanske kommer medborgare att kunna deklarera på ett helt annat sätt framöver med hjälp av till exempel öppna data.

– Vi har precis haft ett Hackaton där medarbetarna fick tävla mot varandra och visa vad de kunde åstad-komma med öppna data. Det kunde till exempel vara en app där du kunde se hur mycket disponibel inkomst du skulle ha om du flyttade till en annan ort jämfört med där du bor nu, förklarar Christofer och tillägger:

– Den typen av aktiviteter är både kompetensutvecklande och ett sätt för Skatteverket att hitta nya idéer till hur man tillexempel kan ta fram nya tjänster med hjälp av öppna data.

_mg_7245-redigera

Klara Häggström, Utvecklare på Skatteverket & Christofer Hiitti, IT-arkitekt på Skatteverket

 


 Skatterverkets IT-avdeling

En av Sveriges största. Cirka 800 personer arbetar här.

Finns representerade på följande orter: Göteborg, Solna, Visby, Västerås, Umeå och Östersund.

Vi verkar inom en rad områden som till exempel: Utveckling och förvaltning av IT-stöd för bland annat skattehantering och folkbokföring.

Drift, underhåll, utveckling och övervakning.

Här kan du läsa mer om skatteverket

Related Posts

Swedish Driverless Truck – New Hope for a Sustainable Future
Så drillas Viaplays anställda i kreativitet
Fintech-startups går i bräschen för nya betalningssätt