Säkerheten ökar med inbyggd mjukvara

Genom avtal med svenska Clavister kan amerikanska Artesyn bygga in mjukvara i hårdvaran och öka säkerheten.

Det finns två motsatta trender på säkerhetsområdet idag. På ena sidan finns de säkerhetsleverantörer som utvecklar mjukvara med hjälp av öppen källkod för att göra det möjligt att bygga in i specialhårdvara. På andra sidan de säkerhetsleverantörer som utvecklar proprietär mjukvara som kan byggas in i standardiserad hårdvara, oftast Intelplattformen.

Säkerhetsleverantören Clavister tillhör den senare kategorin. Man utvecklar proprietär mjukvara för att kunna ha kontroll på den. Företaget tog på ett tidigt stadium till och med det strategiska beslutet att utveckla ett eget operativsystem.

Helt nya marknader

Det i Sverige relativt okända företaget Artesyn är en avknoppning från Emerson Electric med en omsättning på omkring 25 miljarder dollar och med 130 000 anställda.
– Avtalet innebär att vi kommer in på helt nya marknader, bland annat på hälso- och sjukvårdsmarknaden. Vi kommer in i ett större maskineri, säger John Vestberg, CTO på Clavister.
Artesyn utvecklar bland annat inbäddade system för många olika tillämpningar och branscher, bland dem märks hälso- och sjuvård, datorindustri, rymdindustri och industriell automation.

Trend att bygga in säkerhetsfunktioner

Genom att bygga in mjukvaran på hårdvarunivå läggs säkerhetsfunktioner till på fler sårbara punkter. Därmed blir säkerheten bättre i slutändan. På den generella marknaden märks en trend att leverantörer försöker bygga in säkerhetsfunktioner på ett så tidigt stadium som möjligt. John Vestberg vill dock inte ge sken av att Clavisters lösning passar i alla situationer.
Enligt John Vesterberg innefattar avtalet också samarbete kring utveckling:
– Självklart är det bra för vår egen kompetensutveckling att samarbeta med en så stor aktör som Artesyn.

Ansvar för integration och paketering

Clavister har redan sedan många år ett liknande avtal med den taiwanesiska routertillverkaren D-link, men företagets affär består till 90 procent av att integrera sin mjukvara med standardiserad hårdvara och sälja det som en appliance.
– Kunderna uppskattar att vi tar ansvar för integration och paketering. Det tänker vi fortsätta med, säger John Vestberg.

 


LÄS MER OM CLAVISTER HÄR

Related Posts

Forskning och innovation för vår digitala framtid
Ju svårare projekt desto bättre för Värmex
Nu ska Kronofogden IT-moderniseras