NSA bäddar för svensk teknik

Clavisters expansion på den internationella säkerhetsmarknaden visar för första gången att vara svensk säljer.

Ett svenskt IT-företag med ambition att expandera på den internationella marknaden bör helst ligga lågt med sitt ursprung. Att vara ett svenskt bolag har aldrig varit speciellt säljande i en bransch, som är så dominerad av USA-bolag.

Det gäller inte längre på säkerhetsmarknaden och den främsta orsaken är Snowdens avlöjande om den omfattande avlyssningen av företag och privatpersoner runt om i världen. Dessutom med medverkan av amerikanska IT-leverantörer.

Säkerhetsleverantören Clavister med huvudkontor i Örnsköldsvik är ett strålande exempel på den nya trenden. Just NSA:s aktiviteter i Brasilien öppnade dörren och när landet nu uppgraderar sin infrastruktur med ett landstäckande wifi-nät är Clavister säkerhetsleverantör.

Clavister grundades i slutet av 90-talet av Peter Johansson och John Vestberg. Från början var verksamheten säkerhetskonsulting, men ett uppdrag från det lokala energibolaget gjorde att Clavister i början av 2000-talet blev ett produktbolag.

Basen är en egenutvecklad programvara för nätverkssäkerhet. Flera utmärkelser visar att företaget idag är en av världens ledande leverantörer inom segmentet nästa generations brandväggar.

 

 

Många ansåg nog att grundarna gjorde det lite väl svårt för sig genom att utveckla ett eget operativsystem. Idag är det en mycket viktig komponent för att kunna garantera oberoende från till exempel öppen källkod.

Affärsmodellen har hela tiden varit den samma. Att å ena sidan via partner sälja till slutkund, som är allt från medelstora företag till globala teleoperatörer. Å andra sidan att vara oem-leverantör till it-leverantörer.

Förra året noterades företaget på First North och inför noteringen togs Jim Carlsson in som vd. Han grundade säkerhetsföretaget Nordic Edge och tog det ut på den internationella marknaden.

Ett av hans viktigaste uppdrag är att utveckla Clavisters partnerstrategi. Företaget har sedan tidigare ett oem-avtal med den taiwanesiska routerleverantören D-Link och nyligen tecknades ett partneravtal med Intel.

– Clavisters kombination av mjukvara, som går att implementera på valfri hårdvara, ger goda förutsättningar både att utveckla partnerskap och att stärka vår oem-affär, säger Jim Carlsson.

I media har Clavister uppmärksammats både för sin medverkan i de stora internationella uppdragen, men också för att garantera säkerheten i flera publika wifi-nätverk på hemmaplan, bland annat till Skid-VM i Falun och till arenorna inom Svenska Hockeyligan.

– När allt fler saker kopplas upp mot internet så kommer behovet av säkra wifi-nät att explodera, säger Jim Carlsson.

 


 

LÄS MER OM CLAVISTER HÄR

Related Posts

Forskning och innovation för vår digitala framtid
Ju svårare projekt desto bättre för Värmex
Nu ska Kronofogden IT-moderniseras