Mjukvara i världsklass från Örnsköldsvik

Säkerhetsleverantören Clavister stärker sitt utvecklingscenter i Örnsköldsvik. Snart utvecklar 80 personer från hela världen mjukvara i världsklass där.

Clavisters huvudkontor ligger på ena sidan av Örnsköldsviksfjärden medan på andra sidan ryker det ur skorstenarna på Domsjös fabriksanläggning. Här produceras papper- och pappersmassa, en gång i tiden den dominerande näringsverksamheten i staden. Idag är Clavister en lysande symbol för att något nytt är på gång i staden.

Order från hela världen

Clavister är idag en börsnoterad säkerhetsleverantör på den globala marknaden. Nyligen togs en stor order från en av världens största telekombolag och tidigare har företaget tagit stora affärer i Brasilien.
Mindre känt är att företaget ända sedan starten bedrivit all utveckling vid sitt huvudkontor i Örnsköldsvik.
– Det är ett strategiskt beslut att koncentrera all utveckling till Örnsköldsvik, även om vi agerar på världsmarknaden, säger John Vestberg, som är CTO på Clavister.
Han berättar att företaget tidigare hade utveckling i både Östeuropa och Asien, men fördelarna med att ha utvecklingen samlad i Örnsköldsvik överskuggar alla eventuella kostnadsfördelar.

Satellitkontor i Umeå

En viss eftergift till gjordes i början av året genom att då etablera ett satellitkontor i Umeå. Allt för att underlätta för medarbetare som pendlar mellan de båda orterna och att rekryteringen underlättas genom att finnas på två orter.
I Örnsköldsvik finns utvecklare från i princip alla världsdelar och just nu är Clavister inne i en rekryteringsfas. Företaget behöver rekrytera 30 nya utvecklare, vilket innebär att det ska vara 80 utvecklare ombord innan året är slut. Därefter är planen att ytterligare expandera.
En viktig orsak till nyrekryteringen är, förutom den ständigt pågående nyutvecklingen, en stor order från ett av världens största telekombolag.
Kontoret ligger alldeles vid havet med vidsträckt orörd natur västerut i Ångermanland, vilket självfallet öppnar för ett rikt friluftsliv. Boendekostnaden i Örnsköldsvik är också betydligt lägre än i storstadsområdena.

 

Viktigast är genuin kunskap och känsla

Utvecklarna på Clavister ska ha en kombination av kompetens inom säkerhet och programutveckling, men det viktigaste är att de har en genuin kunskap och känsla för utveckling som ett hantverk. Man behöver inte vara den mest socialt begåvade för att få ett jobb – och det fungerar alldeles utmärkt ändå – utan man kan få utvecklas steg för steg socialt, men däremot är det kanske viktigare att kunna lägga fram sina tekniska argument för en viss lösning.

Att egenutvecklingen är viktig för Clavister understryks av att företaget till och med utvecklat ett eget operativsystem.
– När det gäller säkerhet, så gäller det att minska beroendet av extern mjukvara så mycket det går. När utvecklingen sker inhouse, så ökar också varje medarbetares möjligheter att bidra till produktutvecklingen. Något som större utvecklingsbolag inte kan erbjuda, säger John Vestberg.

 


 

LÄS MER OM CLAVISTER HÄR

Related Posts

Forskning och innovation för vår digitala framtid
Ju svårare projekt desto bättre för Värmex
Nu ska Kronofogden IT-moderniseras